måndag, mars 13, 2006

Kommunal och Parlamentsval

Rosa Candida behövde aldrig oroa sig där hon väntade utanför vallokalen. För henne var det en promenadseger, och nu är hon borgmästarinna i Las Vueltas. Det parti hon tillhör FMLN (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional) skapades ur de fem gerillafalangerna från inbördeskriget. Många av kommunerna i Chalatenango är starka FMLN anhängare, i San José Las Flores tex. tror jag att de ända som tillhörde höger- tillika regeringspartiet ARENA (Alianza Republicana Nacionalista) var deras kontrollanter vid valurnorna. I staden Chalatenango tog dock ARENA makten från FMLN och är numera ARENA styrt, därmed har FMLN´s bygge av den nya marknaden inte långt från mitt hus mer eller mindre upphört. Det talas om valfusk, att det tagits hit folk från andra kommuner, där ARENA inte haft någon chans, att de gett röstsedlar till Honduraner och Guatemalteker. Kanske var de Honduraner som jag fick skjuts med till Las Vueltas här just av den anledningen?! Dock var segern så pass övertygande att andra menar att det inte avgjorde resultatet. I San Salvador fortsätter FMLN att styra, med 83 röster i skillnad behöll de makten och Violeta är stadens första borgmästarinna. FMLN fick flest röster, men i parlamentet har de konservativa partierna ARENA tillsammans med PCN (Partido de Conciliación Nacional) klar majoritet, 44 av 84 röster.

lördag, mars 11, 2006

Semmelfest

Mums! Walter och jag njuter av hembakta semlor på ett möte på kontoret i San Salvador, en bild som blev skrivbordsunderlägg på den uteblivna koordinatörens dator! (Foto: Karin)

torsdag, mars 09, 2006

La Puta, La Madre, La Madonna & den "kvinnliga" representationen

Bilden är från invigninen av bygget av den nya marknaden i Chalatenango. Stadens "viktigaste" personer samlade vid honnörsbordet, 18 män och en kvinna. Representanter från kommunen, polisen, det ledande partiet, handeln etc. Och så en skönhetsdrottning.

Skönhetsdrottningen har en viktig ekonomisk funktion för kommunen, valet går nämligen ut på att du lägger din röst på den du vill ska vinna genom att köpa ett kryss på hennes lista. Du kan köpa så många kryss/röster du vill och av de pengar hon får in går en viss procent till kommunens kassa. Det här systemet finns överallt, alla skolor, fester etc. har sin skönhetsdrottning. Kommersialiserad objektifiering, känns igen.... men ofta i subtilare former kanske.

Hon fick mycket uppmärksamhet, skönhetsdrottningen, alla nämnde henne i första hand och hur hennes närhet skänkte kvinnlig skönhet dagen till ära. Även eftersnacket handlade om henne; hon är väl inte så snygg, hur kunde hon vinna?! Måste ha stor släkt.

3 existerande kvinnobilder: La Puta - Horan; (bibelns Eva) det sexuella objektet, till allas förfogan/begär; alla kvinnor utanför hemmet, som inte är en bekant, inte har med sig barn, ev. i blandning med madonna. La Madre - Modern; upphöjd, varm, givande, självutplånande, vördad som ikon. La Madonna - Madonnan; (bibelns Maria) skönhetsobjektet, ren, vacker, ouppnåelig, den perfekta, "kvinnliga" kvinnan.

Starkt dominerande bilder, så klart med mixar, nyanser och undantag. Som i de kretsar jag rör mig här t.ex. gerilla kvinnorna, som grupp under perioden av krig. Men även som enskilda individer; framstående "ledare" idag. Andra roller, men inte utanför rådande strukturer, reproducerade av såväl män som kvinnor.