torsdag, januari 28, 2010

Stilla havet

Som jag kan langta till detta hav. Och val har blir hela kroppen sa avslappnad att jag inte kan annat an att borja med en lur i hangmattan efter en forsta promenad langs stranden. Underbart. Underbart ar aven ljuset har. Under dagen ar solens stralar heta och ihardiga men morgonsolen och eftermiddagssolen har en mjuk guldfargad ton som ar fantastisk.

Pa tur i Chalate

De fran Chalate sags vara kanda for sig gastvanlighet och solidaritet. Och jag kan inte annat an att halla med. Val i Chalate och pa CCR blev jag inbjuden att halsa pa och bo over hos flera av mina ex-compañeras. Tva dagar i Chalate, en hos Yandi och en hos Dilma. En i San Ignacio hos Miriam Alas, en i Los Ramires hos Miriam Ayala, en i Las Vueltas hos Rosa Candida och Magdalena, en i Potonico hos Julios foraldrar och avslutningsvis en i Las Limas hos Rubia. Det hander inte sa mycket aktiviteter vid besok. Mat i forsta hand overallt. Och vila i en hangmatta. En lansam promenad genom byn med lite snicksnackande med passerande. Men det tas inte sa mycket notis om att jag ar dar. Om jag initierar samtal sa pratas det massor, i annat fall fortsatter de dagliga rutinerna med koksarbete och annat. I langsam takt, men standigt nagot. Innan jag forstod tyckte jag att det var lite markligt och svart att hantera, prestationsangest gav att jag hela tiden var uppmarksam pa vad som hande och funderade pa hur jag kunde delta. Jag deltar garna nu med, men vet att det behovs inga stora prestationer. Vare sig fran deras eller min sida. Narvaron ar fullt tillracklig.

lördag, januari 23, 2010

Marte (Museo de Arte) San Salvador

Resan till Chalate blev uppskjuten en dag, sa jag passade pa att besoka moderna muséet i San Salvador. Utanfor muséet star "Monumento a la Revolución".
En av utstallningarna var salvadoranska konstnarer genom tiderna. Jag gillade Eduardo Changs "Calidad de exportación" - typ kvalitet av export. Ett tryck pa en fraktlada. El Salvadors framsta exportinkomst ar arbetskraft, framst illegal. Aven William Chillons "Hypnosis Colectiva fran 1994 tycker jag ar beskrivande for det tillstand landet befunnit sig i, i mangt och mycket.


onsdag, januari 13, 2010

Framme i El Salvador

Efter 10 timmars bussresa fran Managua, pa plats i San Salvador. Plotsligt kanns tiden knapp. Det ar latt att tro att allt jag tidigare har gort ska hinnas med igen. I eftermiddag aker jag med taxichaufforen Don Victor till Chalate. Har resfeber for tredje gangen den har resan, till Managua, till El Salvador och nu till Chalate. : ) Det susar. Det ar svalt, jag har kjol, men de jag moter pa gatan har halsduk. Nu aker jag till Las Galerías far lunch med vanner fran Funde.

söndag, januari 10, 2010

Isla Ometepe

Med Ferry "Che Guevara" åkte Annika, som jobbar i Managua och jag till Isla Ometepe den 3 januari. Årets första vecka tillbringade vi på denna fridfulla, men även lite mystiska ö i Nicaraguasjön. En vecka med tidiga kvällar och långsamma mornar, hängmattor och gungstolar, gallo pinto (ris och bönor) och tostones (stekta matbananer), vandring och läsning, toña (ölmärke) och fruktjuicer. Mystiken smög sig på när vi besteg vulkan Maderas (den bortre vulkanen på bilden). Inne bland molnen blev den täta djungeln som en saga och leran under fötterna om möjligt än slipprigare. På vägen ner, efter att ha känt lite med händerna i vulkansjön på toppen, såg vi ett gäng vrålapor. Tre av dem små ungar som våghalsigt kastade sig mellan grenarna, med något sämre precision än de andra. De sista tre dagarna tillbringande vi på Finca Magdalena, ett kaffekooperativ på sluttningen av vulkan Maderas. Ett underbart vattenhål, med sköna vyer över ön och sjön.